AEROPORTUL INTERNAŢIONAL ARAD

 

Aeroportul Arad este situat foarte aproape de oraş, la o distanţă de numai 4 km de centru, ceea ce faciliteaza transferul şi diminuează costurile legate de transport.

Poziţia sa geografică raportată la centrul pistei este 21 15 14 Est, 43 10 35 Nord, la 106 metri deasupra nivelului mării, în suprafaţa totală de 157 ha.

Terminalul de pasageri şi dotările tehnice:

Aeroportul este deschis traficului de marfă şi de pasageri în regim intern şi internaţional, 24 de ore din 24. Pista de aterizare/decolare are lungimea de 2 000 m şi lăţimea de 45 m fiind orientată pe direcţia est-vest. Pista este dotată cu un sistem modern de balizaj producţie IDMAN, compus din balizajul marginal şi axial, lumini de praguri şi capăt de pistă, lumini de apropiere pe ambele direcţii de operare. Portanţa pistei este de 41 RWCT. Aeroportul Arad este clasat la CAT 6 ICAO pentru lupta împotriva incendiilor.

Aeroportul Arad oferă servicii de degivrare cu lichid Kilfrost de tip 2 şi de alimentare cu combustibil JET A-1 si AVGAS 100LL şi este dotat cu cu maşină de curaţat şi aspirat pista, plug pentru îndepărtarea zăpezii, benzi pentru bagaje, ground power unit (GPU), utilaj highloader, tractor bagaje, scări mobile de aeronavă pentru pasageri etc.

Controlul pentru securitatea aeroportuară se realizează cu aparatură modernă cu raze X şi porţi detectoare de metale.

Din punct de vedere al mijloacelor de navigaţie, Aeroportul Arad dispune de cele mai bune condiţii tehnice, fiind dotat cu sisteme de aterizare ILS pe ambele direcţii de operare (ILS de categoria a II- a pe direcţia 27) şi staţie meteo automată.

Aerogara este mică dar cochetă, cu o capacitate de procesare de 200 pax / oră pe fluxuri separate, fiind dotată cu salon oficial, restaurant, parcare auto păzită.

Aeroportul Internaţional Arad, prin poziţia sa geografica şi dotările de care dispune are toate şansele să devină unul din aeroporturile preferate de companiile low cost.

Investiţii
În viitorul apropiat sunt planificate următoarele obiective pentru îmbunataţirea infrastructurii:
– prelungirea pistei de aterizare-decolare.
– extinderea aerogării pentru a creşte fluxul de pasageri.
– extinderea platformei de pasageri la 20 000 mp