Atractii turistice

Strandul Neptun – Unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement de acest gen din tara. Strandul ocupa o suprafata de peste 20 hectare de verdeata, incluzand bazine de inot, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, discoteci, terase, peste 1500 de cabine si 300 de casute tip camping.

Faleza Muresului – Inglobeaza Parcul Copiilor, Parcul Eminescu si Parcul Europa, unde au loc festivitati cu ocazia Zilei Europei precum si terenuri de sport sau locuri de joaca pentru copii.

 


Lacul
– situat in apropierea Pietei Podgoria. La sfarsitul secolului al XIX-lea, zona verde era mult mai intinsa, lacul natural de aici fiind inconjurat de o mica padure. In prezent a fost reamenajat astfel ca in fiecare seara, timp de 2-3 ore aradenii se pot bucura de un spectacol acvatic si acustic impresionant.

 

 


Padurea Ceala
– este situata la 2 km de Arad si se intinde pe o suprafata de 1560 ha, fiind unul din locurile preferate ale aradenilor pentru petrecerea timpului liber. Tot aici se afla si Lacul Maltaret. Un loc deosebit de pitoresc este zona Trei Insule situata la marginea sudica a padurii. Pe insula formata de albia principala a raului Mures si de un brat lateral al acestuia, se afla numeroase case de vacanta si cabane.

 

 

Padurea Vladimirescu – situata in apropierea comunei cu acelasi nume, la o distanta de 7 km de Arad, este o zona cu vegetatie si fauna specifica padurilor de lunca. Activitatiile preferate de localnici sunt pescuitul si vanatoarea.

 

 

 

Podgoria Minis-Maderat – situata la aproximativ 30 km de Arad, la poalele Muntilor Zarand. Este o zona cu bogata traditie viticola, cu lacuri de agrement si pescuit, cetati medievale, muzee si vechi lacase de cult. De aici pornesc si numeroase trasee marcate catre creasta si vaile Muntilor Zarand.

Strandurile termale – situate in Curtici, Macea, Sofronea sau Dorobanti si aflate la o distanta de 25 km de Arad aceste stranduri dispun de bazine cu apa geotermale ce atinge pana la 58 de grade C.

 

Munti si pesteri in vecinatatea Aradului:

Muntii Codru Moma – pot fi considerati printre cele mai interesante zone turistice din Muntii Apuseni datorita unor peisaje remarcabile prin frumusetea si spectaculozitatea lor: abrupturi de sute de metri, imense paduri de foioase
si Pesteri
Pestera Liliecilor – langa Moneasa, decorata feeric cu stalactite si stalagmite de toate marimile, de aici izvorand paraul ce trece pe langa baza veche de tratament a statiunii Moneasa.

Pestera Cristalelor – formata din roca de calcar negru.

Rezervatii si monumente ale naturii

Bezdin – langa Pecica, rezervatie complexa cu o suprafata de 25 ha, de mare atractivitate fiind nufarul alb ce creste aici.
Parcuri dendrologice – Peris, cu stejari batrani de peste 600 de ani, Savarsin, Gradina botanica Macea.

Vestigii istorice in Arad si imprejurimi

Cetatea de piatra – Siria 1331 – cu statut de cetate regala, printre ocupantii ei numarandu-se: Iancu de Hunedoara, regele Sigismund de Luxemburg, despotul sarb George Brancovici, Matei Corvin, familia Bathory.
Cetatea de piatra Soimus – Lipova 1278.
Cetatea Agris – localitatea Agris 1400.
Fortareata Taut – localitatea Taut sec. XII, astazi ruine.
Cetatea Aradului – localitatea Arad sec. XVI.
Castelul Bohus – localitatea Bohus, construit in stil neoclasic sec. XIX, gazduieste colectia Ion Slavici si Emil Montia.
Castelul Brazii – localitatea Brazi, construit in stil neoclasic 1800.
Castelul Bulci – localitatea Bulci, sau „Mocioni” sec. XIX.
Castelul Conop – localitatea Conop sec. XVIII, locuit mai multe decenii de Stefan Cicio Pop.
Castelul Curtici – oras Curtici 1769.
Castelul Soimos – oras Lipova.
Castelul Macea – localitatea Macea, insotit de o frumoasa gradina botanica.
Castelul Savarsin – localitatea Savarsin 1870, fost domeniu regal.
Castelul Siria – localitatea Galsa-Siria sec. XVII, construit in stil baroc.

Edificii religioase in Arad si vecinatate

Manastirea Hodos – Bodrog – localitatea Bodrogul Nou, an 1177, unul dintre cele mai vechi monumente de acest gen din Romania, aici gasindu-se valoroase picturi, numeroase manuscrise si alte piese muzeistice.
Biserica sarbeasca – Arad, an 1698, construita in stil baroc.
Capela „Sf.Florian” – Arad, an 1752.
Biserici din lemn – Buceava, Grosii Noi, Halmagiu, Savarsin.
Biserica ortodoxa voievodala – localitatea Halmagiu sec. XIV.
Biserica ortodoxa – oras Lipova sec. XIV.
Manastirea „Sf. Simion” – Arad Gai, an 1760
Manastirea franciscana – oras Lipova, an 1756.

Monumente istorice

Monumentul ostasilor romani din Arad, ridicat in memoria celor care si-au dat viata pentru eliberarea de sub dominatia fascista.

Monumentul eroilor din localitatea Paulis, unde s-au dat lupte crancene in al doilea razboi mondial intre trupele romane si cele germane.

Folclor

Una dintre cele mai renumite zone etnografice din tara noastra o reprezinta „Tara Zaradului” de pe aceste meleaguri, unde se conserva piese de mare valoare si originalitate. Cateva localitati marcante in acest domeniu sunt:

Batsa: port popular si ceramica.
Barzava: centru de ceramica.
Birchis-Capalnas: ceramica rosie si laibare.
Buteni: port popular – costume in care predomina rosu si negru, sube, cojoace.