Biserica Rosie

Pentru vizitatorul oraşului Arad clădirea Bisericii Evanghelice, cunoscută de localnici sub numele de „Biserica Roşie”, reprezintă un punct de atracţie deosebit. Denumirea vine de la finisajul exterior, realizat din cărămidă aparentă şlefuită .
Lucrările pentru construirea bisericii au început în martie 1905, fiind conduse de arhitectul arădean Ludovick Szantay, autorul proiectului acestui monument arhitectonic.

Antreprenorul general a fost arădeanul Fich Lajos. Construcţia a durat ceva mai mult de un an, biserica fiind terminată în septembrie 1906. Sfinţirea bisericii a avut loc în 1906 în prezenţa episcopului Sarany Samuel. Biserica este construită în stil neogotic. Ca materiale principale de construcţie au fost folosite piatra, cărămida şi betonul.
Turnul principal are o înălţime de 46 de metri. Altarul este o operă de sculptură în stil neogotic. Amvonul a fost executat de sculptorul Örr Gyorgy din Kosice. Pictura altarului are ca temă „Rugăciunea lui Isus în grădina Gheţiman” şi a fost executată de pictorul I. Umlauf încă în 1848. Probabil tabloul a fost adus dintr-o biserică mai veche.

Vizitatorul este impresionat de vitraliile executate în stil neogotic de către artistul Polka Josef din Budapesta. La inaugurare, biserica a avut trei clopote în greutate de 1590 kg denumite D (sunetul re), F (sunetele fa şi sol diez) şi A (sunetul la). În timpul primului război mondial, din dispoziţia autorităţilor, au fost demolate clopotele D şi A pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile. A rămas doar clopotul F, pentru chemarea credincioşilor. Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad, renumită pentru lucrările de turnare în bronz în zona aceasta. Orga bisericii, de tip Wegensstein, orgă electropneumatică, a fost lucrată la Timişoara şi instalată în 1927 şi a costat 280000 mii lei.

Arădenii şi vizitatorii oraşului sunt, de asemenea, impresionaţi de ceasurile din turnul bisericii, care au un mecanism central ce transmite impulsuri electrice celor patru cadrane. În 1992, la insistenţele protopopului Mozes Arpad, actualul episcop, au fost începute lucrările de restaurare a acestui splendid edificiu de arhitectură. Pe lângă restaurările exterioare şi interioare, cu această ocazie a fost restaurată şi aurită şi crucea de pe turnul principal.
Datorită sunetului deosebit al orgii, în biserică se organizează, periodic, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad, concerte de orgă ce atrag numeroşi ascultători.