Economia Aradului

 

ARADUL, ÎN TOPUL INVESTIŢIILOR STRĂINE ÎN 2011

Aradul ocupă un loc fruntaş după numărul noilor firme cu capital străin înfiinţate în luna ianuarie 2011. În prima lună a anului, Aradul ocupa locul patru în topul naţional al preferinţelor investitorilor străini, alături de Bihor, cu 19 companii cu capital străin nou înregistrate. Altfel, pe primul loc se situează, conform topului, cum era de aşteptat, capitala, cu 139 de firme înfiinţate, urmată de Timiş, cu 28 de firme, Cluj, cu 23, şi Arad şi Bihor, cu câte 19 firme străine înfiinţate.

Aproximativ 160 de firme noi cu capital străin au fost înregistrate la Oficiul Registrului şi Comerţului Arad în primele şase luni ale anului 2011, domeniile de activitate fiind diverse, de la servicii la producţie industrială, agricolă şi de energie. Totul este legat de revigorarea economică la nivelul judeţului, aflat pe locul 3 la creşterea PIB în 2010, reflectată şi de scăderea semnificativă a numărului de şomeri. Tendinţa de creştere economică din trimestrul întâi se confirmă prin aceste date oficiale şi ne arată că economia Aradului evoluează pozitiv şi în trimestrul II, iar Aradul este în continuare atractiv pentru investitori.

Aradul este pe locul patru pe ţară la investiţii datorită infrastructurii

Confecţionarea cablajelor auto reprezintă principala activitate a fabricilor deschise de investitorii străini în Arad.
Companiile străine vin în judeţ datorită infrastructurii, dar şi atragerii fondurilor UE. Cei 19 investitori străini care şi-au deschis afaceri în Arad, precum şi companiile stabilite deja de câţiva ani, au creat mii de locuri de muncă pentru localnici. Cu toate că suntem încă în plină criză financiară, iar multe dintre societăţile comerciale din oraş sunt blocate şi continuă să facă restructurări şi tot mai puţine companii străine au ales să vină în România, Aradul ocupă un loc bun în clasamentul investiţiilor. Judeţul nostru s-a clasat pe locul al patrulea pe ţară, într-un top al judeţelor, în ceea ce priveşte numărul de investiţii străine atrase încă din prima lună a anului. Dacă pe primul loc în top se află Bucureştiul cu 139 de companii străine, specialiştii spun că investitorii europeni au ales capitala nu atât datorită faptului că acolo s-ar derula cele mai bune afaceri, cât datorită apropierii de principalele instituţii comerciale şi fiscale. În topul judeţelor, pe primul loc s-a clasat Ilfovul cu 30 de noi investiţii, urmat de judeţul Timiş, unde 28 de investitori au pus bazele unei afaceri.
Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Cluj, un alt judeţ puternic din punct de vedere financiar, cu 23 de investitori. Aradul şi Bihorul se află, la egalitate, pe locul patru, cu 19 companii din străinătate atrase. Hunedoara şi Caraş-Severin, celelalte două judeţe din Regiunea de Vest, au reuşit să atragă doar patru investitori.

De remarcat că în timp ce Aradul ţine pasul cu principalele zone dezvoltate din punct de vedere economic, Constanţa, spre exemplu, judeţ aflat la malul mării, fapt care ar fi trebuit să-i creeze un avantaj în faţa competitorilor, se află undeva în coada clasamentului, cu doar şapte companii înregistrate. Specialiştii în domeniu consideră că din cauza crizei, investiţiile au fost concentrate în judeţele cele mai mari şi mai dezvoltate, tendinţă care a apărut şi înainte, dar care s-a accentuat în ultimii ani.

Este limpede că zona industriei atrage în continuare investiţii, cel puţin ca şi pondere, urmată de construcţii şi cablaje.
Aradul este atractiv pentru investitori ca urmare a faptului că autorităţile locale şi judeţene au ştiut să profite de fondurile europene oferite României.

Dezvoltarea judeţului se face cu ajutorul finanţărilor europene. Consiliul Judeţean Arad a atras fonduri importante pe diferite domenii cum ar fi gestionarea deşeurilor, alimentarea cu apă şi canalizare, investiţii în infrastructura rutieră. De asemenea, contribuie, prin cofinanţare, la proiectele administraţiilor locale. Fără a oferi o infrastructură rutieră şi edilitară adecvată, investitorii vor ocoli judeţul Arad. . Un alt segment îl reprezintă finanţarea directă accesată de firme, ONG-uri şi persoane fizice, în mod direct dar cu sprijin logistic din partea unor instituţii. Strădaniile administraţiei judeţene şi locale se regăsesc şi în investiţiile private din judeţul nostru.
Mai trebuie spus că şi în ceea ce priveşte balanţa dintre importuri şi exporturi, Aradul se află pe plus, cu exporturi de 160 de milioane de euro şi cu importuri de 140,5 milioane de euro. De asemenea, alocarea financiară pentru Regiunea Vest este de 416,52 milioane euro şi au fost depuse 695 de proiecte, ceea ce înseamnă 855 milioane euro, dublu faţă de suma alocată iniţial.

Din punct de vedere al contractării, Regiunea Vest are un procent de 60,75%, adică 253 milioane euro, ocupând locul II pe ţară din cele 8 regiuni. Din punct de vedere al plăţilor realizate, acestea sunt în valoare de 62,51 milioane euro, adică 15,01% din suma alocată regiunii.

In ceea ce priveşte judeţul Arad, sunt contractate 21 de proiecte, reprezentând 61,28 milioane euro. Mai exact, din cele 253 milioane euro – proiecte contractate, 61,28 sunt ale Aradului. Astfel, judeţul Arad se plasează foarte bine la nivelul Regiunii Vest, atât în ceea ce priveşte proiectele depuse şi contractate, cât şi al plăţilor, care au fost deja efectuate. Prin aceste proiecte, judeţul Arad reuşeşte să fie prezent pe toate Axele Programului Operaţional Regional, respectiv infrastructură rutieră, sănătate, servicii sociale, educaţie, turism, poli de dezvoltare şi centre urbane. De asemenea, au fost acoperite şi proiecte pe Axa 4, care se referă la sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri.