Muzeul Digital de la Pecica

Pe malul drept al Mureşului, la o distanţă de 25 de km de graniţa cu Ungaria, într-o zonă cu istorie şi tradiţii, s-a inaugurat în octombrie 2013 primul muzeu digital cu caracter permanent din România. Purtând semnătura arhitectului Claudiu Ionescu, proiectul e o materializare îndrăzneaţă şi originală a identităţii zonei, devenită deja o clădire-statement, un obiect cu valoare simbolică pentru oraşul Pecica şi împrejurimile sale.

Onoarea de a avea un prim astfel de muzeu îi revine oraşului din judeţul Arad care în urmă cu câţiva ani era doar… o comună mare. Acum însă are o clădire care îţi fură ochii şi care are multiple funcţiuni.

„Întregul concept al clădirii să bazează pe ideea de eficientizare a spaţiului şi a costurilor de execuţie şi întreţinere. Unul dintre benficiile majore ale muzeului digital este acela că poate găzdui orice fel de prezentare, vernisaj sau expoziţie şi că vizitatorii se pot informa eficient despre mediul înconjurator, tradiţii şi istorie. Toate acestea fără a fi nevoie de un spaţiu expoziţional de mii de metri pătraţi, mult personal de supraveghere sau costuri suplimentare de întreţinere”, a prezentat conceptul chiar arhitectul clădirii, Claudiu Ionescu.

În interiorul clădirii se regăseşte o tehnologie de ultimă generaţie. La ce foloseşte aceasta? Vizitatorii pot, prin intermediul ei, să exploreze, potrivit spuselor responsabililor acestei clădiri, orice muzeu din lume. Iar lucrurile nu se opresc aici: muzeul poate găzdui orice fel de prezentare, vernisaj sau expoziţie, în pofida dimensiunilor, spaţiul fiind generos prin modernitatea sa.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, afirma că funcţionează zilnic Centrul de informare şi vizitare turistică. „Avem săptămânal zeci, poate chiar sute de turişti. Centrul este dotat cu 60 de biciclete, care pot fi folosite gratuit, pentru excursii la mănăstiri sau în Lunca Mureşului, în incintă sunt biciclete statice, cu monitoare pe care rulează înregistrări pentru copii şi adulţi. Este un centru unicat în toată ţara”.