Parcuri & Gradini

Cetatea Aradului

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului a fost ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu șase colțuri, era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi inundate. Lucrarea a durat 20 […]

Cetatea Aradului

Actuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Ridicată în a doua jumătate a secolului al XVII -lea, cetatea a fost considerată ca una dintre cele mai impresionante fortificaţii militare ale timpurilor respective. În rândurile ce urmează vom încerca să […]

Turnul de apa

Dezvoltarea edilitară deosebită pe care o cunoaşte Aradul în secolul al XIX-lea contribuie, practic, decisiv la transformarea sa dintr-un oraş medieval într-unul modern. Majoritatea clădirilor ridicate în această perioadă au fost construite în stil neoclasic, eclectic sau secession, ceea ce conferă arhitecturii oraşului un aspect deosebit de unitar. Zona centrală a oraşului a polarizat majoritatea […]


  • TURISM ÎN PARCUL NATURAL LUNCA MUREŞULUI

 

Parcul Natural Lunca Mureşului este una dintre cele mai importante arii protejate din Vestul României, atât în privinţa suprafeţei pe care o ocupă (17.000 ha) dar mai ales prin peisajul unic pe care îl oferă, cu ecosisteme complexe, cu vegetaţie luxuriantă şi o biodiversitate foarte bogată. Cu peste 200 de specii de păsări care tranzitează sau cuibăresc în zonă, parcul a fost desemnat ca sit RAMSAR, respectiv Zonă Umedă de Importanţă Internaţională.

Infrastructura turistică s-a realizat printr-un proiect finanţat din fonduri Phare.
Centrul de Vizitare Ceala, situat în imediata vecinătate a Municipiului Arad. Funcţionează ca punct de informare turistică. Dispune de 13 camere de cazare, în general cu două paturi, televizor, acces nelimitat la internet şi baie proprie. În perspectiva transformării într-un centru regional pentru educaţie ecologică, administraţia parcului organizează tabere de vară pentru elevi şi derulează programe de educaţie ecologică în colaborare cu şcolile generale şi liceele din zonă.
Punctele de informare turistică Pecica şi Cenad
Observatoare din lemn pentru urmărirea mamiferelor în libertate şi a păsărilor
Alte dotări : ambarcaţiuni de tip caiac-canoe, maşini de teren, un microbuz, biciclete de teren, binocluri.

Eco-tururi
Coborârea pe Râul Mureş în canoe şi admirarea peisajului de luncă. De-a lungul râului, sălciile aplecate formează adevărate tuneluri prin care turiştii trec, purtaţi de valurile line ale Mureşului.pe lângă. insulele copleşite de vegetaţie şi plajele cu nisip fin. Tururile se organizează de obicei de la Arad la Pecica (cca 35 km pe apă), durează 3-4 ore, iar numărul maxim de turişti într-un grup este 10, fiind însoţiţi de un ghid. La sosire se poate servi masa de prânz la un restaurant din apropierea locului de acostare. Turiştii sunt transportaţi cu microbuzul înapoi la Arad.

La pândă. Pentru urmărirea păsărilor (birdwatching) s-a construit observatorul „Andras Libus” pe Balta Bezdin, în stufărişul căreia poposesc foarte multe păsări.Turiştii primesc binocluri sau lunete şi ghidul le oferă informaţii despre speciile de păsări urmărite. Urmărirea mamiferelor mari se poate face dintr-un observator amplasat în Rezervaţia Naturală Prundul Mare, în interiorul pădurii, în apropierea unei treceri a mamiferelor mari. Este închis şi bine izolat termic, putând fi folosit şi pe timpul iernii fiind dotat şi cu o sobă pe motorină. După o „pândă” de o oră, este extrem de probabil ca turiştii să surprindă trecerea unor cerbi, căprioare sau mistreţi.
Plimbările cu bicicleta prin pădure pe trasee turistice marcate în acest scop: Traseul Ceala şi Traseul Bodrog. Primul dintre ele are o formă relativ circulară şi străbate pădurea masivă atingând principalele atracţii turistice din partea estică a ariei protejate – Cel mai gros arbore, Cetatea Turcească, Arboretul de chiparos. Al doilea traseu cicloturistic are o lungime de cca 25 km şi urmăreşte cursul Râului Mureş în imediata apropiere a acestuia. Bicicletele pot fi închiriate de la Centrul de Vizitare Ceala din apropierea Municipiului Arad.
Vizitarea mănăstirilor. În interiorul ariei protejate se găsesc şi două mănăstiri foarte vechi: Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi Mănăstirea Bezdin. Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă, are ca primă atestare documentară o diplomă dată de Regele Bela al III-lea în anul 1177. Mănăstirea Bezdin este una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România care se păstrează, datând din anul 1539. Vizitarea celor două mănăstiri poate constitui un tur în sine sau poate fi asociată cu unul dintre tururile prezentate mai sus.

 

Lasă un răspuns