Podgoriile Aradului

Podgoria Miniş – Măderat este situată pe dealurile ultimelor ramificaţii ale Munţilor Zărandului, la altitudini de 130-300m, cu pante expuse spre sud şi vest şi o climă caracterizată prin ierni blânde şi veri lungi şi calde.

Condiţiile ideale de cultivare a viţei de vie au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Prima menţionare a viilor de la Miniş datează din 1038, legat de numele soţiei regelui Istvan, regina Gizella. Informaţiile ulterioare atestă creşterea podgoriei şi a faimei vinurilor produse aici.

În 1636, principele Gheorghe Rakoczi a cerut săparea în stâncă a unei pivniţe cu o capacitate de 7000hl la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a făcut o pivniţă la Miniş. În 1878, când producţia de vin a fost foarte mare, s-au construit primele cisterne de beton. Din 1881, s-a înfiinţat Şcoala de Viticultură care a pregătit specialişti în domeniu. S-au înfiinţat pepiniere la Păuliş-Baraţca, Ceala şi Târnova, s-au construit două mari centre de vinificaţie la Miniş şi Baraţca şi s-a înfiinţat o Staţiune de Cercetări.

Vinurile cu denumire de origine controlată produse aici sunt roşii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund şi albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel.

Începând cu 1744, în zona Miniş-Covăsânţ se produce vinul dulce din soiul Cadarcă. Cea mai importantă recunoaştere a calităţii sale datează din 1862, când la Expoziţia Internaţională de la Londra, un vin roşu dulce de Miniş a fost numit „regele vinurilor”.

 

Podgoriile, delimitate de vechiul oraş Lipova la sud-est şi oraşele Pâncota şi Ineu la vest şi nord-vest, sunt îmbogăţite de vestigii istorice, sate frumoase, locuitori primitori şi, desigur, mari festivităţi în octombrie.

Nucleul podgoriei, străbătut de DJ708B, este format din următoarele localităţi, reşedinţe de vară pentru mulţi locuitori ai oraşului Arad:

PĂULIŞ – Comună atestată documentar din prima jumătate a secolului al XIV -lea, se află în mare parte dispusă de o parte şi de alta a drumului european E 68, la o distanţă de 30 km de municipiul Arad şi 10 km de oraşul Lipova.
MINIŞ – Liceul din localitate este continuatorul vechii Şcoli de Viticultură şi păstrătorul unei mari colecţii de vinuri, formată din 90.000 de sticle, cele mai vechi datând din 1926.
GHIOROC – Comuna se află la 24 km de municipiul Arad. Documentele atestă existenţa localităţii din anul 1135 şi apartenenţa sa, alături de satele Cuvin şi Miniş, la comitatul Aradului.
Staţiunea de Cercetări Viti-Vinicole găzduieşte Muzeul viei şi vinului – într-un mic castel din secolul XVIII. În muzeu sunt expuse obiecte legate de producerea şi consumarea vinului provenite din antichitate până în zilele noastre.

La cerere, se poate ajunge în comună cu trenul electric. Astăzi parte a sistemului urban de tramvaie, tronsonul Arad-Ghioroc este ultima rămăşiţă a căii ferate Arad-Ghioroc-Pâncota-Radna inaugurată în 1906, care avea 58 km. Din comună pornesc trasee turistice către obiective din Munţii Zărandului: schitul Feredeu, valea Cladovei, etc.

CUVIN – În localitate, asemănător comunei învecinate, se află mai multe facilităţi de cazare organizate în sistemul turismului rural;

COVĂSÂNŢ – o localitate marcată de arhitectura aparte a numeroaselor case nou construite, poartă în acelaşi timp şi urmele istoriei: „Turnul” de biserică (sec. XV) şi fostele mine de cupru medievale de pe Cioaca Băii şi Pârâul Lilii.
ŞIRIA – este situată la 28 km de municipiul Arad. Atestată documentar încă din sec. al XIV-lea, localitatea este situată la limita dintre zona de câmpie şi cea montană. Pe culmea ce străjuieşte comuna se pot vedea de la distanţă ruinele unei cetăţii ce datează din sec. XIII, nu departe de un releu TV, ambele accesibile din sat cu maşină de teren. În centrul comunei, ascuns într-un parc, este castelul Bohus, care azi adăposteşte muzeul memorial dedicat scriitorului Ioan Slavici, născut în Şiria şi compozitorului Emil Monţia, născut în Şicula. Tot în parc este statuia Antoniei Bohus.

 

Parcurgând drumul propus, potenţialul turistic, economic, viticol şi istoric este evident pentru ochiul călătorului. Condiţiile există pentru ca investiţiile realizate aici să aducă recompensa aşteptată.